sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Keho ja mieli

Pääsin viime viikolla työpaikallani kuuntelemaan pientä luentoa mindfulnesista yleisestä hyvinvoinnista. Puhuttiin mm. stressistä, hormonitoiminnasta sekä liikunnan ja ravinnon vaikutuksesta kehon toimintaan, ja tehtiin lyhyet hengittämis/rentoutumisharjoitukset. Paljon oli jo ennestään tuttuja asioita, mutta uusia sitäkin enemmän. Vaikka koko tilaisuus kesti vain 2h, koin saavani kyllä todella paljon irti aiheista.

Oikeanlaisesta ravinnosta puhuttiin hyvin paljon, ja tottahan se on että ravinto vaikuttaa älyttömän suuresti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Päällimmäisenä mieleen jäi ruoan vaikutus kolesteroliin sekä serotoniinin ja insuliinin tuotantoon. Oli mielenkiintoista palautella mieleen kuinka paljon nuo asiat vaikuttavat siis ihan kaikkeen! 

Jos syöt päivästä toiseen epäterveellisesti.. rasvaa, sokeria, alkoholia, ei mitään ravintorikasta ruokaa, ei kasviksista yms tietotakaan.. Se ei vaikuta ainoastaan ylimääräisinä kiloina. Kun muistelen aikaa taaksepäin jolloin mun syömiset oli mitä oli, ja herkkuja tuli syötyä päivittäin.. Olin väsynyt, mielialat vaihteli ja olin useimmin alakuloinen kuin iloinen. Eli ei sitä terveellistä ruokaa syödä vain ja ainoastaan kehon ulkonäön vuoksi. :)

Koin ahaa-elämyksiä liittyen myös tietynlaiseen läsnäoloon ja asenteeseen. Minkälaisella asenteella sä aamulla aloitat sun päiväs, tai esimerkiksi työpäivän. Tietynlainen negatiivisuus tarttuu myös muihin ihmisiin ja samoin myös iloinen ja positiivinen asenne.

Ihmisen ajatukset on jatkuvasti joko menneisyydessä, tai tulevaisuudessa. Tämän vuoksi ei aina olla täysin läsnä siinä hetkessä, sillä ajatuksetkaan eivät ole. (Läsnäoloa voi harjoitella esimerkiksi hengittämisharjoituksilla) Luennolla meitä pyydettiin miettiä viime vuoden paras hetki, jolloin olet ollut todella onnellinen. Ja se hetki joka sulla tulee mieleen, on usein se hetki kun olet ollut oikeasti läsnä siinä hetkessä.


Mä aloin myös ajattelemaan mulle tärkeitä ja sopivia rentoutumistapoja. Ne voi olla ihan mitä tahansa, mistä tulee hyvä olo itselle. Mulle tuli mieleen ensimmäisenä pitkät kävelylenkit itsekseni, salitreeni (tottakai!), hieronta ja ihan vaan lepääminen ja siinä sivussa vaikka cosmon lukeminen.  Ja niinkuin jokainen tietää, niin niitä asioita pitää tehdä, ja ylipäätään järjestää aikaa itselleen arjessa. Tekee hyvää mielelle ja sitä kautta myös keholle.:llä Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti